Derfor kan du stadig købe glødepærer
Glødepærer fungerer på den måde, at elektrisk energi bliver omdannet til elektromagnestisk energi. En lille bitte del (godt 3%) bliver omdannet til synligt lys, mens resten primært bliver til varme. Det siger næsten sig selv, at dette energimæssigt ikke er så hensigtsmæssigt, da der går rigtig meget energi tabt. Af samme grund har EU også stoppet for produktionen af disse og gjort dem “ulovlige”.
Ved at skifte til energisparepærer og LED lamper, kan Europa spare 39 milliarder kWh strøm og dermed skære gevaldigt i CO2-udslippet, hvilket var grunden til at glødepære blev udfaset. Egentlig skulle den helt forbydes, både at importere, producere og sælge, men sådan er det dog ikke helt blevet.
Derfor stopper salget ikke
Der kommer et andet lys fra en glødepære, end der gør fra de andre typer af pærer, og derfor er der også mange, der hellere vil have de traditionelle glødepærer, end de nye og mere energibesparende slags. Der er derfor stadig efterspørgsel efter dem, selvom de har været “ulovlige” i flere år.
Der er dog stadig en type af glødepærer, der gennem en hul i lovgivnignen ikke er ulovlige, og som der stadig er meget stor efterspørgsel efter fra eksempelvis restauranter, cafeér, hoteller og lignende, der går efter det særlige lys, som man kun kan få fra glødepærer.
Hvor “almindelige” glødepærer altså er gjort ulovlige, så må man stadig gerne sælge og producere såkaldte æstetiske glødepærer, hvor det altså kan siges at være designet i lige så høj grad som funktionen, der sælger pæren.
Danlamp har siden 1931 produceret glødepærer og andre lyskilder, og mens andre fabrikker er flyttet til østen og lignende, er DanLamp blevet i Danmark og er i dag den eneste producent af æstetiske glødepærer i Danmark.